Boeren zijn de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest vanwege stikstof. Vanuit politiek Den Haag klinkt het geluid dat ze moeten verdwijnen of inkrimpen. Maar dat is niet de enige manier om het stikstofprobleem te verminderen. Door te innoveren kan bijvoorbeeld de efficiëntie, productiviteit en duurzaamheid van onze landbouwsector verbeteren.
Deze innovatieve benadering voor landbouw wordt Future Farming genoemd en is gericht op het gebruik van technologie en data. Future Farming moet ervoor zorgen dat boeren in staat zijn om hun beslissingen op een intelligente wijze te nemen en hun operationeel proces te optimaliseren aan de hand van verschillende technieken en gegevens.
Future Farming heeft de potentie om de huidige landbouwsector te transformeren, zodat de sector kan aansluiten bij moderne eisen van voedselveiligheid en efficiëntie. De wereldwijde voedselproductie kan worden versterkt en de impact op het milieu verminderd. Daarom is het relevant om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Future Farming.
5 Future Farming trends
Dalende kosten van technologie
Doordat technische aanschafkosten afnemen, komen steeds meer en sneller nieuwe technologieën beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn sensoren, satellieten en dataopslag. Door deze daling zijn verschillende soorten technieken toegankelijk voor steeds meer sectoren, ook als de toegevoegde waarde van de techniek lager is. Gemiddeld wordt een technologie namelijk iedere 1,5 jaar voor de helft goedkoper, de prijzen dalen en daarmee de terugverdientijd.
Groot tekort aan arbeidskrachten
Er heerst krapte op de arbeidsmarkt, dus dat betekent een groot tekort aan arbeidskrachten met relevante kwaliteiten. Met name in de land- en tuinbouwsector worden schaarse arbeidskrachten met groene vingers gezocht. Daardoor kijken bedrijven in deze sector steeds vaker naar technologie als oplossing. Zo stijgt de vraag naar big data en AI. Deze kunnen namelijk dienen als vervanging voor mensen, mits in de juiste context toegepast. Hoogwaardige technologieën worden hierdoor sneller geadopteerd dan voorheen.
Schaalvergroting
Bedrijven binnen de land- en tuinbouwsector groeien. De bedrijven worden zo groot dat men niet meer alleen kan vertrouwen op onderbuikgevoel. Soms is het dan ook niet de vraag óf er technologie toegepast moet worden, maar welke. Een tomatenteler met een land van 20 hectare groot kan namelijk niet alles handmatig controleren of plukken. Hier komt steeds vaker robotica bij kijken. Externe partijen worden ook steeds vaker als investeerder eigenaar van bedrijven in deze sector, omdat boeren niet altijd financieel sterk genoeg zijn om te groeien en vervolgens investeerders zoeken. Investeerders beschikken niet over de benodigde domeinkennis, maar zijn wel al gewend om beslissingen te nemen op basis van data. Hierdoor wordt de adoptie van technologie versnelt door schaalvergroting.
Voertuigen
Als innovatie bij open en beschermde teelten worden rijdende, autonome voertuigen en vliegende voertuigen ingezet, zoals drones. Ook deze worden steeds goedkoper. Dit versnelt de behoefte aan data en het gebruik daarvan, omdat deze voertuigen al zijn voorzien van software. De software zorgt ervoor dat de hardware, bijvoorbeeld een voertuig, een handeling kan uitvoeren. De software wordt afgestemd op basis van de handeling die uitgevoerd moet worden.
Een andere mogelijkheid is dat er een combinatie van software en hardware toegevoegd wordt aan een al bestaande oplossing zoals een tractor of quad. Zo heeft AgroWizard een stamdiktemeter ontwikkeld. In deze situatie is de meetapplicatie de software en de camera de hardware. Door deze combinatie kan de stamdikte op millimeter niveau gemeten worden.
Indoor farming
De daglichtloze teelt wint terrein. Het voordeel van daglichtloze teelt is dat de teelt volledig controleerbaar wordt. Een plant wordt dan bijna een machine. Het proces van de teelt wordt steeds meer een industrieel proces. Het wordt een gecontroleerde omgeving waarin alles is te controleren. Een plant krijgt binnen een daglichtloze teelt geen daglicht. De juiste hoeveelheid licht, voldoende water, nutriënten en CO2 kan binnen deze vorm van telen afgestemd worden op de behoefte van een plant. Op het moment van schrijven worden er verschillende demonstratietelen en proeven uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn daglichtloze demonstratietelen van algen en paprika’s.
Future Farming op de Brightlands Campus Greenport Venlo
Brightlands Campus Greenport Venlo bevindt zich in een van de meest duurzame, productieve en winstgevende tuin- en landbouwregio’s van de wereld. Bedrijven op deze campus innoveren mede dankzij directe toegang tot een groot netwerk van experts en partners op het gebied van Future Farming. Door samenwerkingen tussen ondernemers, onderzoekers en de overheid loopt de Brightlands Campus Greenport Venlo voorop.
Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen boer Jacob van den Borne en Bluehub. Voor de Van den Borne Campus voor precisielandbouw ontwikkelde Bluehub een waardepropositie. De Campus werd tijdens de Precision Days bij Van den Borne Aardappelen in Reusel officieel aangekondigd.
Op de Precision Days laten internationale agrotech bedrijven hun nieuwste innovaties op het gebied van precisielandbouw zien. Om te onderzoeken waarom precisielandbouw zo langzaam van de grond komt, spraken we als Bluehub met start-ups, telercoöperaties, adviesbureaus, verkooporganisaties, belangenbehartigers, kennisinstellingen en overheidsinstanties over hun grootste uitdagingen en hoe precisielandbouw als oplossing hierbij past.
Wil jij meer weten over Van den Borne? Lees dan meer op onze klantcase pagina over Van den Borne.