Innovatie is mogelijk op tal van gebieden, bijvoorbeeld voor de verbetering of verduurzaming van specifieke producten of diensten. Ontdek meer over de betekenis van innovatie en de verschillende soorten in deze blog. Om te weten waar te innoveren, ga je tijdens de eerste stap je bedrijf verkennen, maar ook de markt waarin je opereert, de middelen die je kunt inzetten om te innoveren en de problemen waar de doelgroep tegenaan loopt. Het is hierin belangrijk om aannames te toetsen. Mogelijk streeft je organisatie bepaalde Sustainable Development Goals (SDG’s) na waaraan een innovatie kan bijdragen. Met deze context bepaal je de kaders en doelen van jouw innovatieproces.
Vervolgens bepaal je een strategie om invulling te geven aan de ambities uit de eerste fase. Hierbij stel je jezelf de vraag: “Hoe ga ik deze innovatie positioneren?”. Aan de hand daarvan maak je een plan op het vlak van bijvoorbeeld business of marketing. Stel hierin de klant centraal en dat je draagvlak creëert in je organisatie, zo heb je alle hens aan dek om de innovatie te laten groeien.
Na akkoord op het plan, start je met het ontwikkelen van een propositie voor je innovatie. Deze zou de volgende drie vragen moeten beantwoorden:
- In welke behoefte voorziet de innovatie?
- Wat zijn de voordelen van de innovatie?
- Waarom is jouw product beter dan dat van concurrentie?
Deze propositie stelt je in staat je innovatie op de juiste manier te branden. Verpakking en inhoud gaan hand in hand, innovaties komen tot leven wanneer je ze uitdrukt in beeld en geluid. Zet op een rij welke middelen je nodig hebt, dus hoe je de technologie, processen en data gaat inrichten. Na voltooiing van deze stap is de ‘Innovate’ fase afgerond en ga je verder met de tweede fase: het laten groeien van je innovatie.