Insect Valley Europe
Ontwikkelen van business model en innovatieplatform voor de insectensector
Ontwikkelen van business model en innovatieplatform voor de insectensector
Het voedselsysteem staat wereldwijd voor een transitie. Aan de ene kant blijft de wereldbevolking groeien, waardoor de voedselbehoefte toeneemt. Maar aan de andere kant worden natuurlijke hulpbronnen schaarser en moeten we onze milieu-impact verkleinen. Dat vraagt om nieuwe manieren om voedsel te produceren en een verandering van ons dieet. Eén van de belangrijkste onderdelen in deze transitie is de eiwittransitie: het vervangen van dierlijke eiwitbronnen door alternatieve eiwitbronnen. Insecten kunnen hierin een belangrijke rol spelen als alternatieve eiwitbron, zowel voor verwerking in diervoer als voor directe menselijke consumptie.
Insect Valley Europe (IVE) is enkele jaren geleden ontstaan in Noord-Limburg als informeel netwerk gericht op ontmoeting, kennisdeling en samenwerking binnen de insectensector. Nu staat IVE voor een kantelpunt. Want om de sector écht aan te jagen en de toepassing van insecten te vergroten, is een robuust netwerk essentieel. Daarom is de wens om IVE door te ontwikkelen tot een sterk, toekomstbestendig netwerk met een valide business case.
Insect Valley Europe heeft de behoefte om een waardepropositie, business model en bijpassende juridische structuur te ontwikkelen, op basis waarvan de organisatie kan worden geprofessionaliseerd en duurzaam kan blijven voortbestaan. Zij heeft Bluehub gevraagd om haar hierbij te ondersteunen.
Bluehub heeft daarom de afgelopen maanden een diepgaande marktinventarisatie uitgevoerd. Hierbij werd aan de ene kant uitgebreid literatuuronderzoek gedaan om de trends en ontwikkelingen binnen de markt in kaart te brengen. Ook zijn tientallen diepte-interviews gevoerd met ondernemers en stakeholders uit de hele insectenketen. Deze interviews waren erop gericht om de uitdagingen, behoeften en ambities van alle partijen op te halen. Alle opgehaalde informatie is vervolgens verwerkt om van daaruit de juiste invulling van Insect Valley Europe te bepalen.
Op basis van het uitgebreide marktonderzoek zijn drie mogelijke toekomstscenario’s ontwikkeld voor Insect Valley Europe. Deze scenario’s zijn vervolgens verder uitgewerkt in termen van het bijbehorende business model, waardepropositie, doelgroep en verdienmodel. De onderliggende marktinformatie en de op basis daarvan ontwikkelde scenario’s zijn ook gerapporteerd in een whitepaper.
Vervolgens is in nauwe samenwerking met de betrokken partijen het meest passende scenario – en dus de toekomstige invulling van Insect Valley Europe – bepaald. Daartoe zijn de scenario’s gepresenteerd aan- en besproken met de betrokken partijen. Op dit moment wordt het voorkeursscenario geoperationaliseerd in samenwerking met een selectie aan koplopers die hierin mee willen investeren.