Kennisdeling middels een videotrilogie
BASF – Mertens
BASF – Mertens
Nu de energieprijzen al geruime tijd ongekend hoog zijn en er geen zicht is op een spoedige normalisatie, worden telers gedwongen om hun energieverbruik drastisch in te perken. Het project Kas als Energiebron heeft als doel om een geslaagde hogedraadteelt komkommer onder een dimbare LED-installatie te realiseren met een drastische verlaging van energie-input tijdens de donkerste periode van het jaar.
Initiatiefnemers van het teeltproject zijn Botany, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Glastuinbouw Nederland, Kas als Energiebron en Gewascoöperatie Komkommer. Deelnemers van dit innovatietraject, BASF en Mertens, hebben de vraag gesteld aan Bluehub om deze proef vast te leggen middels een videotrilogie. Dit moet zorgen voor kennisoverdracht richting de telers: is het mogelijk om succesvol komkommers te telen in Nederland tijdens de donkerste periode van het jaar, en welke teelthulpmiddelen zijn daarvoor nodig?
Bluehub is verantwoordelijk geweest voor de videorealisatie van A tot Z. Dit begint uiteraard met het opstellen van het script, in samenwerking met BASF en Mertens. Tijdens het bepalen van het script is er kritisch nagedacht over welke onderwerpen op welke manier behandeld moeten worden in de interviews, zodat de video’s voor een brede doelgroep te begrijpen zijn en de boodschap goed en duidelijk over komt. Alle sprekers zijn persoonlijk benaderd en voorzien van een duidelijke briefing voor de opnamedag. Na het leiden van de video-opnames op locatie bij Botany, zijn alle video’s geëdit en zijn zowel de Engelstalige als de Duitstalige ondertitelingen opgesteld.
In iedere video kwamen diverse sprekers aan bod met verschillende rollen binnen de proef. Zo werd zowel het belang van de telers in beeld gebracht, maar ook van overige partijen die bijvoorbeeld verantwoordelijk waren voor de luchtinstallatie in de kas, de gewasbescherming, of de LED-installatie. Om de video’s zo sprekend en levendig mogelijk te maken voor het publiek, zijn er naast snijshots en interviews in de kas, ook dronebeelden opgenomen van de kas waarin de proef zich heeft afgespeeld.
De videoreeks heeft het gehele proces in kaart gebracht. De eerste aflevering staat in het teken van de kick-off van het project en de opzet van de proef. In de tweede aflevering van de videotrilogie wordt de staat van het gewas, de productieresultaten en de energie-efficiëntie gedeeld. De derde en laatste aflevering geeft de voorlopige conclusies en learnings uit deze proef weer.
Uiteindelijk zijn er in een tijdsbestek van vier maanden drie video’s van ongeveer 6 minuten gepubliceerd op kanalen van onder andere BASF, Mertens en Botany. BASF heeft op haar landingspagina over het project alle video’s gepubliceerd met zowel Engelstalige ondertiteling als Duitstalige ondertiteling. Daarnaast zijn de video’s gedeeld via direct mailings, LinkedIn, Facebook en YouTube op de kanalen. Al met al een erg mooi en actueel project met een enorme impact op de huidige manier van telen.
“We zijn zeer tevreden over de ondersteuning die Bluehub ons heeft gegeven voor de ontwikkeling van de videoserie over de komkommerproeven bij Botany. Hierbij hebben ze ons zowel ontzorgd als inhoudelijk uitgedaagd. Twee voorname criteria voor een partner van ons!
Een opdracht bij hun neerleggen betekent ‘piece of mind’, omdat je er zorgeloos op kunt vertrouwen dat ze zowel qua timing als inhoud leveren wat er is afgesproken. Tot slot moet ik zeker benoemen dat ze met hun down-to-earth mentaliteit gemakkelijk in de omgang zijn, wat een goede match is met onze klantengroep. Het is iedere keer weer een feest om met ze samen te werken.”
David Peters, Customer Marketing Specialist BASF