Gezonde duurzaamheidstransitie in de bouw
Healthy Building Network & Movement
Healthy Building Network & Movement
De bouwsector staat voor grote uitdagingen, zoals CO2-uitstoot, circulariteit en energieneutraal bouwen. Ook de gezondheid en de beleving van gebruikers van een gebouw wordt steeds vaker meegewogen bij het ontwerp. Hoe integreren opdrachtgever en de bouwsector deze veranderingen zo slim mogelijk?
In het Duits-Nederlandse Interreg-project Healthy Building Network (2018-2022) lag de focus op het creëren van bewustwording en een netwerk. Sinds 2023 werken we samen met 10 partners aan het opvolgproject Healthy Building Movement. Dit project richt zich op het maken van de stap naar meer gezonde gebouwen in de praktijk. Het belang daarvan, en met name van ventilatie en binnenluchtkwaliteit, is gedurende de coronapandemie nog meer duidelijk geworden.
Het uitgangspunt bij Healthy Building Movement is dat gezond (ver)bouwen onderdeel van de duurzaamheidstransitie is. Géén eenzijdige focus, maar juist de verbinding leggen met andere duurzaamheidsthema’s zoals circulaire economie, biobased bouwen en energietransitie. Deze holistische aanpak maakt Healthy Building Movement uniek.
Als expert op het gebied van innovatie, marketing, branding en (change-)communicatie neemt Bluehub samen met WFG Kreis Viersen de communicatie van Healthy Building Movement voor haar rekening.
Bij HBN is in eerste instantie een communicatieplan uitgewerkt voor twee verschillende doelgroepen:
Bij HBM omvat dit specifieker: MKB, gebouwgebruikers, opdrachtgevers, investeerders, beleidsmakers en werkgevers. We willen hen inspireren tot actie over te gaan door diverse communicatiemiddelen uit HBN voort te zetten, zoals nieuwsbrieven, events en factsheets. Daarnaast spelen podcasts & video’s en Open Brains-sessies in toenemende mate een rol.
Naast communicatie neemt Bluehub ook een strategische rol in. Om de marktvraag naar gezonde gebouwen te stimuleren worden stakeholders in de regio op het gebied van gezond bouwen in kaart gebracht door middel van een “kansenkaart”. Hierdoor vergaart het project inzicht in het totale “eco-systeem” op het gebied van gezond bouwen en wordt matchmaking tussen MKB en projecten eenvoudiger. Tegelijkertijd draagt het bij aan verbindingen met andere programma’s (zoals PvE Frisse Scholen), waarmee synergie-effecten worden bereikt, omdat de kennis en praktijkervaring uit HBM waardevolle input kan genereren voor andere programma’s en vice versa.
Gedurende het eerste project is een community ontstaan van 200 Nederlanders en meer dan 300 Duitsers. Op social media is de community uitgegroeid tot bijna 500 personen, verspreid over de hele bouwsector. Daarnaast zijn vijf innovatievouchers uitgegeven, waardoor gezond bouwen steeds realistischer wordt.
Voor Healthy Building Movement heeft Bluehub een nieuwe huisstijl en slogan opgezet die aansluit bij de Healthy Building Network-huisstijl. In aansluiting is een nieuwe website gerealiseerd met een frisse, moderne look. Niet alleen laat deze de diensten van HBM zien, maar de website inspireert ook met gezonde bouwprojecten. Ook bevat de website een kennisbank én een database met bedrijven die werken aan gezond bouwen. Deze database dient als matchmaking tool voor ondernemers en opdrachtgevers.